|
 |
|
 |
Saulės lydytuvas
vaškui lydyti |
 |
Gariniai lydytuvai vaškui lydyti |
 |
naujo ir seno korio skespjūviai |
 |
 |
liekanos po perų išėjimo |
|
VAŠKAS
dr. Algirdas
Baltuškevičius
Bendrieji ir istoriniai duomenys
Vaškas - tai pirmas
pasaulyje polimerinis produktas, pagamintas bičių. Vašką gamina bičių
darbininkių vaško liaukos, išsidėsčiusios apatinėje pilvelio dalyje (papilvėje).
Bičių motina ir tranai vaško liaukų neturi. Daugiausia vaško pagamina jaunos
(12-16 dienų) bitės. Vaško gamyba ir jo išsiskyrimą stimuliuoja geras
medunešis: kuo daugiau bitės prineša į avilį medaus ir žiedadulkių, tuo
daugiau jos pagamina vaško ir siuva korių. Esant geram medunešiui, stipri
bičių šeima gali pagaminti iki 2-5 kg vaško.
Bičių vaškas buvo žinomas
gilioje senovėje. Senovės Egipte vašką su medumi naudojo mirusiems
balzamuoti, vaškinių žvakių gamybai. Viduramžių Lietuva, kurioje tuo metu
dar vyravo drevinė bitininkystė, jau mokėjo surinkti ir pagaminti didelius
vaško kiekius, kurio užtekdavo vietinei rinkai ir eksportui. Viduramžiais ir
vėlesniais laikais vaškas buvo naudojamas ne tik dailėje, skulptūroje, bet
ir pramonėje: laivų statyboje, galvanotechnikoje, dažų ir lakų gamyboje.
Vaško sudėtis
Tik šviežias bičių liaukų
išskirtas vaškas yra visiškai baltas. Vaškas, panaudotas korių gamybai,
įgauna gelsvą spalvą, nes jame įmaišyta pikio ir žiedadulkių. Natūralus
bičių vaškas turi malonų medaus kvapą, bet neturi skonio.
Vaškas lydosi, pašildytas
iki 60-68 laipsnių temperatūros, netirpsta vandenyje ir glicerine, o taip
pat šaltame spirite. Tik pasiekus vaško lydymosi
temperatūrą, jis tirpsta acetone, benzine, chloroforme, terpentine.
Į vaško sudėtį įeina
sudėtingi eteriai (70-75 proc.), laisvos riebiosios rūgštys (13-15 proc.) ir
angliavandeniai (12-15 proc.). Be to, vaške yra labai nedaug vandens
(0,1-2,5 proc.), daug karotinoidų (provitamino A) ir kitų dažomųjų,
aromatinių medžiagų. Jame yra nedaug mineralinių medžiagų, o taip pat
priemaišų: žiedadulkių, pikio, lervučių bei mirusių bičių liekanų. Nuo
priemaišų kiekio priklauso vaško kokybė.
Vaško vartojimas medicinoje ir kosmetikoje
Rekomenduojame kramtyti
korių medų, kurio sudėtyje yra vaško ir žiedadulkių. Tai sustiprina dantų
smegenis, išvalo dantų kišenes nuo maisto liekanų, padeda kovoti su
paradantoze. Nereikia bijoti praryti vaško gabaliuką, kuris kartu su pikio
priemaiša, patekęs į virškinamąjį traktą, pagerins žarnyno funkciją. Be to,
vaškas kramtomas burnoje, gerina seilių ir skrandžio sulčių išsiskyrimą, dėl
to gerėja apetitas ir virškinimas.
Neseniai atlikti A.Siniakovo
tyrimai parodė, kad vaško sudėtyje yra nemažai vitamino A, kuris yra būtinas
odos epiteliui atsinaujinti. Taip pat neseniai buvo įrodytas vaško
priešuždegiminis veikimas (jame buvo rasta į antibiotikus panašių medžiagų).
Dėl to vašką galima vartoti odos ligų ir burnos gleivinės pažeidimams gydyti.
Tai, A.Siniakovo teigimu, yra dėl to, kad nė viename gamtos produkte nėra
tiek daug karotino bei karotinoidų, kaip vaške. Iki šiol buvo manoma, kad
karotino (provitamino A) yra daugiausia morkose. Tačiau paaiškėjo, kad 100 g
morkų karotinų turi nuo 2 iki 9 mg, o 100 g vaško yra nuo 8 iki 12 mg
karotinų.
Pastaraisiais metais
paaiškėjo, kad galima vašką vartoti peroraliai (prarijus per burną) gydant
spazminį kolitą ir obliteruojantį endarteritą. Gydymą vašku galima derinti
su kitais medikamentais.
Vaškas - tai senosios Lietuvos "valiuta"
Gediminas
Zemlickas
Prie senosios Rotušės Kaune buvo
aptiktos vaško lydymo krosnelės. Tai įrodymas, kad Kauno būta labai
svarbaus prekybos vašku centro. Į Kauną buvo suvežamas vaškas iš
tolimiausių apylinkių, čia buvo išliejami vadinamieji vaško "akmenys",
kurių svoris buvo po 16 kg. Vaško "akmenys" būdavo antspauduojami Kauno
herbu, vadinasi, standartizuojami - tada tapdavo eksporto preke. Tuos
vaško "akmenis" ir veždavo į Vakarų Europą, ten paklausa buvo labai
didelė. Mat kitose šalyse vaško labai stigo. Beje, kur naudojo tą vašką?
Klausimas paprastas, bet daug kam netikėtas. Vargu ar labai
susimąstydavome, kam prireikdavo tiek daug vaško. Gal žvakėms gaminti,
spaudams, Velykų kiaušiniams marginti? Visas šias versijas prof. L.
Klimka nušlavė vienu rankos mostu: šiems tikslams daug vaško nereikėjo.
Madam Tiuso vaškinių figūrų muziejus taip pat dar nebuvo įsteigtas, tad
įžymybių skulptūroms vaško dar nebuvo prireikę. Tad kur vaško sąnaudos
buvo didžiausios? Pasirodo, vaško reikėjo liedinant patrankas. Iš
vaško buvo nulipdoma patranka, tada aplipdoma moliu, kuris būdavo
išdegamas; vaškas ištirpdavo, ir likdavo ertmė, į kurią buvo pilamas
skystos bronzos lydinys. Dar anksčiau tekdavo liedinti bažnyčioms
varpus. Štai kodėl Vakarų Europai nuolat trūkdavo vaško. Krikščioniškoji
Europa neatstumdavo ir pagoniškosios Lietuvos bičių sunešto vaško.
Koks svarbus Lietuvai buvo bitininkavimo verslas, rodo ir Lietuvos
Statutai, kuriuose buvo įrašyti bitininkavimo reikalus labai palankiai
reglamentuojantys straipsniai. L. Klimka priminė, kad nuo seno
bartininkai ant medžio su bičių dreve kamieno įrėždavo savo
ženklą. Juos galima laikyti netgi tam tikra rašto užuomazga. Atradus
drevę be ženklo tereikdavo ją pažymėti, ir žmogus tapdavo šios bičių
šeimos savininku. Vaškas ir medus - tai senosios Lietuvos "valiuta",
gaunama iš tarptautinės prekybos. Taigi ne gintaras ir ne žvėrių
kailiai, bet vaškas buvo svarbiausia eksporto prekė. Todėl net ir
teisiniuose šaltiniuose - Lietuvos Statutuose - bitininkavimo reikalai
griežtai reglamentuoti, pažeidėjai buvo griežtai baudžiami
|
Kaip gaminamas vaškas
Justinas Straigis
Pagrindinė vaško žaliava - seni išbrokuoti koriai. Nemažą
vaško žaliavos kiekį papildo kiti vaškynai. Vasarą apžiūrint
lizdus, vaško gabaliukai
nuo rėmų viršutinių
sijelių ar šonų
nuvalomi bitininko kaltu. lšardomos
tarpkorinės vaško
pertvarėlės.
Atsiranda koriukų ant lizdo skiriamųjų,
avilio sienų, net ir po rėmais
(tranų korių).
Visi ne vietoje pasiūti koreliai nupjaustomi.
Vaškas renkamas išsukant
medų: tai medaus dangteliai. Pavasarį,
išėmus polizdinį
patiesalą, randama vaško
trupinėlių, kurie
susirenka per
žiemą bitėms
atidengiant medaus dangtelius. Todėl vaško
žaliava renkama bityne per visą
sezoną. Ši
žaliava dažniausiai
perdirbama trimis būdais: išlydant
saulėje ar garais ir slėgtuvu,
kuomet koriai virinami.
Smulkiems ir šviesiems vaško
gabalėliams tinkamiausia saulinė
vaško lydytuvė
(žr. pav.).Joje per vasarą
paruošiarna dalis geriausios kokyės
lydyto vaško. Didesnį
vaško žaliavos kiekį
pradedantysis sėkmingai gali perlydyti gariniame
virdulyje. Iš tamsesnių
korių vaškas gaunamas,
kai įkaitinta
žaliava spaudžiama specialiomis
slėgtuvėmis. Mažam
kiekiui pakanka primityvesnių buitinių
slėgtuvių (toks,
kaip sūriams spaust). Emaliuotame inde minkštame
vandenyje užvirinami vaškynai.
Jie supilami
į karštame vandenyje suvilgytą
maišelį. SIėgtuvė
prieš darbą taip
pat perpilama karštu vandeniu. Laikiklį
spaudžiant, lydytas vaškas
iš maišelio teka
į
indą. Sustingusį
vašką gali tekti
perlydyti, jeigu į jį
patenka kokių nors nešvarumų. Dirbant slėgtuvą
tikslinga pridengti plėvele, nes spaudžiamas
vaškas pratrykšta
į šalis, gali patekti ant
dirbančiųjų. Apdorojant
šviesius vaškus, išlydų
ar išspaudų beveik
nelieka, o iš tamsių jų
būna gana daug.
Čia gall likti iki 40% vaško.
Todėl dar karštos
išspaudos tuojau susmulkinamos ir paskleidžiamos
ne storesniu kaip 1 cm sluoksneliu gerai
vėdinamoje vietoje, tik turintios apie
10% vandens išspaudos negenda. Praktiškai,
jei suspaudus delne ir atleidus
subyra, drėgnumas normalus, jei sukimba - per drėgnas.
Džiovintos ir nesupelijusios išspaudos
superkamos, nes iš jų
gaunamas vaško likutis. Sirgusių užkrečiamomis
ligomis bičių išspaudos
užkasamamos arba sudeginamos. Lydytas bičių
vaškas - sudėtinga medžiaga.
Pagrindiniai elementai: sudėtingi
eteriai - 70-75%, angliavandeniai - 12-16%, laisvos riebalinės
rūgštys - 12-15% ir
0,2-1,0% vandens bei kitokių priemaišų.
Riebalinės rūgštys
- aktyviausia vaško dalis. Lydant vašką,
jos lengvai jungiasi su spalvotaisiais metalais bei vandens druskomis.
Pavyzdžiui, variniame inde vaškas
pažaliuoja, o perlydant kietame vandenyje -
emulguojasi: vaškas pakeičia
spalvą ir kokybe,, jis sugenda. Geltonai jį
nudažo bičių
pikio medžiagos. Perdirbant senus korius
ir su trupučiu duonelės,
gaunamas tamsaus atspalvio lydytas vaškas. Vaškas
20'C (ir
žemesnėje) temperatūroje
būna kietas, perlaužus
smulkios kristalinės struktūros,
malonaus kvapo. Masė - 0,95-0,97.
Lydosi 62 - 68'C.
Kodėl reikia senus korius keisti?
Tai geriausiai parodo
iliustracijos. Išėjus jaunai bitei, akutėj lieka pero maišelis, kurio bitės
nepašalina. Ruošdamos akutę jauniems perams, bitės tik dezinfekuoja senąją
(paruoštas akutes lengva atskirti - jos blizga). Nekeičiant korių, palaipsniui
mažėja akučių skersmuo ir gylis, kas atsiliepia bičių vystymuisi - jos
išsirita mažesnės, o tuo pačiu mažiau produktyvios ir irzlesnės.
Išlydžius senus korius, reikia pasirūpinti vaško plokštelėmis. Jei neturit
nuosavos įrangos (valcų arba "vaflinės"), reik nuspręst, kur plokšteles
gaminti. Gamintojas turėtų užtikrint terminį vaško apdorojimą ir plokštelių
savybių atitikimą standartams.
Kaip lydomas geras vaškas
Meilutė Močiškytė
Bitininkai vašką lydo iš senų, išbrokuotų korių. Nemažai vaško gaunama
išlydžius vaško dangtelius, kuriais buvo užakiuotas medus.
Šviesūs ir tamsūs koriai
Pirminę vaško žaliavą skirstome į tris rūšis.
Pirma rūšis vaško žaliava, turinti ne mažiau kaip 70 proc. vaško. Tai
šviesūs gintariniai koriai, kuriuose nėra nei duonelės, nei medaus, jie
nepakenkti nei pelėsio, nei vaško kandžių.
Antra rūšis žaliava, turinti 55-70 proc. vaško. Tai tamsiai rudi, vos
persišviečiantys koriai, kuriuose nėra nei medaus, nei bičių duonelės.
Trečia rūšis žaliava, turinti 45-55 proc. vaško. Tai tamsūs, visai
nepersišviečiantys koriai, kuriuose nėra medaus ir bičių duonelės, arba
šviesūs koriai su nemažu bičių duonelės kiekiu.
Koriuose, kuriuose dar nebuvo perų, yra 98,6 proc. vaško, o kuriuose buvo
95,3 proc. Vadinasi, vaško dangteliuose grynas vaškas. Kuo daugiau
vaško žaliavoje yra nevaškingų priemaišų, tuo žaliava drėgnesnė, nes
žaliavoje esantis medus, duonelė, perų kokonai sugeria drėgmę. Jeigu vaško
žaliava drėgnesnė negu 10 proc., ji pradeda pelyti, savaime kaisti, 2-3
proc. sumažėja vaško išeiga.
Kietas vanduo netinka
Gauto vaško kokybė nustatoma pagal spalvą, kvapą, struktūrą, mechaninių
priemaišų kiekį.
Vaško spalva turėtų būti šviesiai ar tamsiai geltona.
Vaško lydymosi temperatūra svyruoja nuo 63 iki 65 laipsnių. Kuo daugiau vaške
pašalinių priemaišų, tuo prastesnė vaško kokybė. Lydant vašką kietame vandenyje
gali susidaryti vandens vaške ir vaško vandenyje emulsijos. Kuri iš šių emulsijų
susidarys, priklauso nuo priemaišų, esančių lydomame vaške. Vaškui auštant,
vandens lašeliai lieka vaško luite.
Kai susidaro vaško vandenyje emulsija, gauta vaško masė būna ne vientisa, o
grūdėta. Dažniausiai ši emulsija kaupiasi išlydyto vaško gabalo apatinėje pusėje.
Kai vaškui lydyti naudojamas kietas šulinių vanduo, susidaro puri pilkos spalvos
masė. Dėl šios priežasties didelė dalis vaško patenka į išpilamą vandenį ir
patiriama nuostolių.
30 minučių kaitinant vašką iki 120 laipsnių, pagerėja vaško kokybė, geriau
išsifiltruoja nuosėdos. Esant tokiai temperatūrai, žūsta amerikinio ir europinio
puvinių sukėlėjai, vaškas sterilizuojamas.
Tamsų galima išbalinti
Norint gauti geros kokybės vašką, svarbu teisingai jį ataušinti. Reikia
sudaryti tokias sąlygas, kad išlydytas vaškas kuo ilgiau auštų. Indas išlydytam
vaškui aušinti turėtų būti nedidelio skersmens, bet aukštas, kiek platėjantis į
viršų. Indą pastatome šiltoje vietoje, įpilame karšto vandens (temperatūra ne
mažesnė negu 70 laipsnių), supilame išlydytą vašką ir uždengiame indą dangčiu,
papildomai apšildome iš viršaus ir šonų. Vaškui ataušus, nuvalome pilkas
priemaišas nuo vaško gabalo apačios. Tada vašką dar kartą perlydome.
Jei gautas vaško gabalas būna tamsios spalvos, jį galima išbalinti. Baliname
saulėje. Vaško gabalą susmulkiname ir paskleidžiame plonu sluoksniu saulėtoje
vietoje. Po kelių dienų vašką dar kartą perlydome. Toks vaško balinimas trunka
nuo 10 iki 50 dienų.
Kartais bitininkai pastebi, kad ant dirbtinių korių, kurie buvo laikomi per
žiemą, atsiranda pilkų apnašų. Tai nepablogina korių kokybės. Apnašos lengvai
pašalinamos dirbtinius korius palaikius šiltoje patalpoje arba saulėtoje vietoje.
Norėdami gauti kokybišką vašką, turintį kuo mažiau priemaišų, ir išvengti
vaško ir vandens emulsijos, turime laikytis šių taisyklių:
kiekvienos rūšies žaliavą lydyti atskirai, žiūrėti, kad į žaliavą
nepakliūtų nei vaško, nei bičių duonelės;
prieš lydant vaško žaliavą 1-2 paras pamirkyti šiltame vandenyje, vandenį
kelis kartus pakeisti;
vaško žaliavai perdirbti naudoti rūgščiai atsparius indus (nerūdijančio
plieno, cinkuotos geležies, aliuminio ar medžio)
|
|
| |
|