SVEIKATAI
1.Nuo
radikulito,sanarių:
0,5 litro
spirito, 0,5 litro medaus, 60 spurgų apynių.
Sumaišyti, 10
parų laikyti tamsioj vietoj.
Vartoti po 40
gramų kasdien.
2.Nuo
pervargimo,sušalus
--100 gramų
verdančio vandens, medaus, 10 gramų spirito(arba 20 g
degtines,konjako ar viskio)
Verdantį
vandenį supilti į molinį puodelį, dėti medaus tol,
kol tirpsta.Supilti alkoholį, sumaišyti.
Gerti kol
neatšalo ir iškart į lova miegot
--Šaukštas
medaus, 50 gramų konjako.
Sumaišom
burnoj, nuryjam ir į lovą.
Gaminant kosmetinius kremus ir kvepalus
vartojama daug vaško. Su
vašku daromos kosmetinės ir gydomosios veido kaukės. Kosmetikoje
galima rekomenduoti šios sudėties veido kaukes, kremus ir
tepalus:
Vaško kaukės: 1. Vaško, medaus ir svogūnų sulčių
lygiomis dalimis po 30 g; 2. 6 g vaško, 0,5 g borakso,
27,5 g persikų aliejaus ir 16 g vandens. Šios kaukės
minkština veido odą, naikina šlakus, gerina veido odos
mitybą.
Grožio
balzamas". Paimti po 18 g balto vaško ir glicerino,
4 g stearino, 50 g ricinos aliejaus, l g sieros ir 2 lašus
rožių aliejaus. Viską sumaišius, pašildyti ant lėtos
ugnies, įdėti 100 g medaus. Dar kartą sumaišius, gauname
vienalytę masę. Tepant odą šiuo balzamu, ji tampa švelni
ir švari.
Kremas odos elastingumui didinti ir veido šlakams naikinti. Paimti lygiomis dalimis (po 10 ar 20 g) vaško,
medaus ir baltos lelijos svogūno sulčių. Viską sumaišius,
pašildyti emaliuotame inde, kol pasidarys vienalytė masė,
po to atvėsinti. Kremas laikomas uždarame indelyje,
šaldytuve. Su juo tepti veido odą ryte ir vakare.
Tepalas nuospaudoms naikinti. Paimti 50 g pikio,
30 g vaško ir įpilti vienos citrinos sulčių. Viską
sumaišius, pašildyti ant lėtos ugnies. Tepalas laikomas
uždarame indelyje. Su tepalu kasdien tepamos storoku
sluoksniu nuospaudos, jos bintuojamos ar tvirtinamos
leukoplastu. Po kelių dienų nuospaudos, jas išmirkius 2
proc. karštame sodos vandenyje, lengvai pašalinamos.
Medus nuo peršalimo
Liaudies medicina pataria nuo peršalimo
ligų gerti pieną (jokiu būdu ne karštą!) su pavasariniu medumi.
Apsiginti nuo gripo padės medaus su tarkuotais krienais ar
trintais česnakais mišinys (1:1). Pagelbės ir toks receptas:
juodajame ridike išpjauti gilią duobutę, užpildyti ją medumi
ir, uždengus ridiko gabalėliu, palaikyti 4 valandas šaltai.
Atsiradusias sultis vartoti po šaukštą 2-3 kartus per dieną.
Jei skaudą gerklę, šaukštą džiovintų
ramunėlių užpilkite stikline verdančio vandens ir, kai
nusistovės, perkoškite, pridėkite šaukštą medaus. Šiuo mišiniu
skalaukite burną ir gerklę.
Į stiklinę šilto pieno įdėkite šaukštą
medaus ir 80 g riebalų. Šį mišinį reikia gerti 2-3 kartus per
dieną.
Džiovintų putinų uogų nuoviras, pasaldintas
medumi, gelbės ne tik nuo kosulio, bet ir nuo galvos skausmo
bei smarkiai užkimus.
MAISTUI
Ledai ir saldumynai su medumi
Net ir pradedanti šeimininkė namuose gali
pati pasigaminti medaus ledų - tereikia sumaišyti po stiklinę
medaus ir grietinėlės bei užšaldyti.
Bitininkai siūlo paprastą būdą, kaip
pačioms pasigaminti saldainius Sofija. Reikia 200 g medaus,
200 g cukraus, stiklinės pieno (grietinėlės), truputį sviesto
ir viską virti, kol šis mišinys patamsės. Tuomet išpilti ant
folijos. Kai atvės, supjaustyti.
Nesudėtingas ir medaus su šokoladu
karamelės receptas: 90 g medaus, 50 g sviesto, tris plyteles
šokolado, po šaukštą cukraus ir vandens gerai sumaišyti ir
virti 10 min. Atvėsintą ir išimtą iš indo masę supjaustyti
kvadratėliais, pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais,
įvynioti į celofaną.
Gėrimai
Grogą su medumi pasigaminsime, sumaišę 2
šaukštus medaus, stiklinę romo, vienos citrinos sultis, įdėję
2 gvazdikėlius, cinamono, įpylę šilto vandens. Žiemą tinka
patiekti karštą.
Sriuba, kepiniai
Pieniškai makaronų sriubai išvirti
reikės: 3 stiklinių pieno, 50 g makaronų, po
šaukštą medaus ir sviesto, truputį druskos (sviestas dedamas
sriubai išvirus).
Lietinių su medumi tešlai reikės:
3/4 stiklinės miltų, stiklinės pieno arba vandens ir pieno
mišinio, dviejų kiaušinių, šaukšto sviesto arba aliejaus,
šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, gabalėlio lašinių. Iš
pateiktų komponentų paruošti tešlą, prieš tai išlydžius
sviestą. Tešla turi būti skysta. Reikia, kad pusvalandį
pastovėtų. Tuomet karštą keptuvę ištepti lašinių gabaliuku ir
kepti plonus lietinius.
Lietinių įdarui reikės: 3 šaukštų
medaus, 50 g razinų, 2 šaukštų kapotų migdolų ar kitų riešutų,
šaukšto sviesto. Sumaišyti medų su razinomis bei riešutais ir
šiuo mišiniu plonai aptepti lietinius, juos sulankstyti
vokeliu ir sudėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardelėje.
Uždėti kelis gabalėlius sviesto ir skardelę su lietiniais
įkišti dešimčiai minučių į karštą orkaitę.
Morkų pyragas
200 g tarkuotų morkų, 150 g cukraus, 300 g miltų, 3
kiaušiniai, 3 šaukštai sviesto, 2 šaukštai aliejaus,
šaukštelis kepimo miltelių, 2 bananai.
2 šaukštus cukraus pakepiname sausoje keptuvėje, kol iš tirps,
ir išmaišome su 2 šaukštais karšto vandens. Trynius ištriname
su likusiu cukrumi, sumaišome su ištirpintu sviestu, aliejumi.
Sudedame morkas, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir
standžiai išplaktus baltymus. Pusę tešlos sukrečiame į skardą,
sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir sukrečiame
likusią tešlą. Pyragą kepame 170 laipsnių karštumo orkaitėje
apie 40-50 min.
Suvalgius tokio pyrago organizmas gaus daugiau beta karotino
negu sugraužus kelias morkas. Bananų įdaras pyragą praturtina
kaliu ir magniu. Be to, šis pyragas - geras ląstelienos
šaltinis.
Pieno ir migdolų
kokteilis
Tai tikras kalcio koncentratas. Organizmui naudingas
ir medus (stiprina širdį), imbieras (sušildo), šokoladas (turi
vertingų mikroelementų).
1 stiklinė pieno, 2 šaukštai smulkiai kapotų migdolų, 1
šaukštas medaus, pusė šaukštelio tarkuoto imbiero, 1 šaukštas
plaktos grietinėlės (gali būti ir purškiama), šaukštelis
tarkuoto šokolado.
Medų sumaišome su pienu, suberiame migdolus, imbierą ir
maišydami pašildome, kol medus ištirps. Ataušusį mišinį
supilame į taurę, užpurškiame grietinėle ir apibarstome
šokoladu.
Kepti bananai
Bananuose yra reto mikroelemento mangano, be to, daug kalio,
kuris kaitinamas nežūva, todėl galima pasilepinti ir tokiu
skanėstu.
4 bananai, 100 g šokolado, 2 šaukštai romo.
Bananus nuplauname, žievę išilgai įpjauname ir truputį
praveriame. Šokoladą sulaužome nedideliais gabaliukais. Į
pjūvį įdedame po kelis gabaliukus šokolado ir apšlakstome romu.
Kiekvieną bananą suvyniojame į foliją, sudedame į karščiui
atsparų indą ir kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10
min. Skaniausia valgyti karštą. Jei mėgstate, galima
apibarstyti dar kokoso drožlėmis ar smulkintais riešutais.
Saksoniškas medaus alus
Šios rūšies alus buvo
ypatingai mėgstamas Saksoniškojoj Anglijoj. Tereikia jo
paragauti ir bus aišku, dėl ko karalius Alfredas pamiršo
pyragaičius. Tai turtingas ir galingas alus, kurį galima gerti
praėjus 8 savaitėms po išpilstymo į butelius ar statines. Alus
yra maždaug 7 proc. stiprumo.
Pagaminti 4,5 litro tokio alaus reikia:
apie 230 g salyklo ekstrakto
apie 450 g medaus
apie 30 g traiškytų salyklo grūdų
1 valgomasis šaukštas užvirinto stiprių arbatžolių nuoviro
3 arbatiniai šaukšteliai citrinų sulčių
apatinio rūgimo alaus mielių
ir 4,5 l vandens.
Prieš pradedant daryti alų:
a) suaktyvinti alaus mieles bent jau 1h prieš paruošiant visas
sudedamąsias dalis alaus darymui;
b) jeigu neturite paruoštų traiškytų salyklo grūdų,
pamirkykite grūdus valandą šiltame vandenyje, ir tada
sutraiškykite juos su kočėlu;
c) užplikykite puodelyje arbatžoles. Uždenkite ir palikite,
kol atvės;
d) išspauskite nurodytą kiekį citrinų sulčių, supilkite jas į
puodelį ir laikykite jį uždengtą, kol sultis reikės naudoti.
Eiga:
Dideliame puode reikia užvirti 3 litrus vandens ir palengva
maišant supilti į jį salyklo ekstraktą. Maišyti tol, kol šis
ištirps. Tuomet sudėti sutraiškytus salyklo grūdus. Puodą
uždengti ir virti 15 min. Po to sudėti medų ir vėl maišyti,
kol medus ištirps. Puodą vėl uždengti ir virinti dar 10 min.
Tada nukelti puodą nuo ugnies ir leisti mišiniui atvėsti. Jam
atvėsus, sukošti pagamintą misą į statinę ir uždengti.
Nugriebti priemaišas. Po to reikia sudėti suaktyvintas alaus
mieles, nukoštą atšalusį arbatos nuovirą bei citrinų sultis.
Pripilti šalto vandens tiek, kad gautųsi norimas pagaminti
alaus kiekis. Iki statinės viršaus kraštų palikti apie 5 - 10
cm, kad užtektų vietos putojimui. Uždengti ir patalpinti kur
nors šiltai, kad alus fermentuotųsi (ideali yra 18° C temp.).
Per 7 - 12 dienų fermentacija baigsis. Tuomet alų supilstyti į
butelius ar statines.
|